Master Brand

Kampósféreg a kutyáknál

Megosztás
Intro Text
Hol a legvalószínűbb, hogy kutyája összeszedi a kampósférget? Milyen károkat okoz? Hogyan szabadulhat meg tőle? Ismerje meg a kampósférget, mielőtt kutyája közelebbről találkozna vele!
Content
Image
Egy kutya a parkban játszik

A kampósféreg kellemetlen parazita, amely a kutyák beleiben élhet. Bár általában a felnőtt egyedekben csak enyhe tüneteket okoz, a fiatalabb kutyák jobban megszenvedhetik.

Miután az élősködő bejutott a kutya szervezetébe, megkapaszkodik az emésztőrendszerének falán, és a véréből táplálkozik, kis fekélyt hagyva a megtapadásának helyén, ami vérveszteséget okozhat. A kampósféreg petéi bekerülhetnek a fertőzött kutya ürülékébe, és ott lárvává (a kifejlett férgek elődeivé) válnak. Ha egy kutya lenyeli ezeket a lárvákat, amikor a szabadban kalandozik, megfertőződhet. Miután a kutya lenyelt egy kampósféreglárvát, az féreggé fejlődik, rátapad a kutya beleire, hogy ott táplálkozzon, új petéket rak, és a ciklus kezdődik elölről.

A kampósféreg megfertőzheti a felnőtt kutyákat, de a fertőzés a kölyköknél sokkal súlyosabb lehet. A vemhes kutyák átadhatják a kampósférget a kölykeiknek.

A férgesség tünetei a vérszegénység, fáradtság, súlyveszteség és hasmenés lehet.

A kutya bélsarának felszedése segít csökkenteni a kert vagy a helyi park szennyezettségét nemcsak a kampósféreglárvák és -peték, hanem a kutyák más élősködői esetében is.

A féregtelenítő kezelés a kampósférget jó eséllyel elpusztítja, ideértve az Uncinaria stenocephala és Ancylostoma caninum kórokozót is. Ajánlott, hogy a felnőtt kutyák legalább háromhavonta féregtelenítő kezelésben részesüljenek.

A kutyák férgességének hatékony kezelésével kapcsolatos további információkért kattintson ide.

Címke
élősködők
féreg
kampósféreg
kutya
Megosztás