Master Brand

Megfertőződhetnek a kisállatok a koronavírussal?

Megosztás
Intro Text
Szakértői tippek, hogyan védheti meg kedvencét.
Content
A macskák szeretnek összebújni a gazdájukkal. Szabad ezt engednünk jelenleg?
Image
Macskatulajdonos összebújik a macskájával
A macskák szeretnek összebújni a gazdájukkal. Szabad ezt engednünk jelenleg?

Az új koronavírus világszintű terjedése nagy bizonytalanságot teremt a kisállattartók körében. Megfertőződhet a kutyám vagy a macskám? Elkaphatom szőrös kis barátomtól a vírust, vagy átadhatom én neki? Szabad simogatnom a kutyámat? Hogyan gondoskodhatok a legjobban a családomról, kutyámról, macskámról ezekben a nehéz időkben? Megkértük Dr. Shane Ryant, a Kisállatorvosok Világszövetségének (World Small Animal Veterinary Association, WSAVA) elnökét, hogy adjon útmutatást a legfontosabb kérdésekben.

Csak korlátozott bizonyítékok utalnak arra, hogy a kutyáknak és a macskáknak szerepük lenne e betegség terjedésében, illetve hogy megfertőződhetnének a SARS-Cov-2 vírussal. Azt sem tudjuk, hogy ez az új koronavírus megbetegítheti-e őket” – fejti ki Dr. Shane Ryan. Szerinte a legjobb, amit most tehetünk, ha nyugodtak maradunk, és folyamatosan figyeljük a helyzet alakulását. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a kedvtelésből tartott állatok fertőzésforrást jelentenének az emberek számára.

Tudjuk, hogy a koronavírus állatról került át emberre a kínai Vuhanban, és jelenleg gyorsan terjed emberről emberre. Dr. Ryan azt javasolja, hogy a kisállat-tulajdonosok legyenek éberek és tegyenek megelőző lépéseket.

A helyzet gyorsan változik, és átmeneti óvintézkedésként a kisállatok tulajdonosainak minden esetben be kell tartaniuk az olyan alapvető szabályokat, mint a kézmosás saját vagy más állatának megérintése előtt és után.

A WSAVA a kedvtelésből tartott állatok klinikai ellátásának jobbátételén dolgozik, és 110 tagszervezetével több mint 200 000 állatorvost képvisel világszerte.

Image
Dr. Shane Ryan a Kisállatorvosok Világszövetségének (World Small Animal Veterinary Association, WSAVA) elnöke, és Szingapúrban dolgozik állatorvosként

Azoknak a kisállat-tulajdonosoknak, akik már megfertőződtek a vírussal, vagy úgy vélik, betegek lehetnek, Dr. Ryan néhány egyszerű szabály betartását javasolja kisállataik védelmére.

Ha egy kisállat-tulajdonos megbetegszik a COVID-19 vírustól, kerülje az érintkezést az otthoni állatokkal, beleértve a simogatást, ölelgetést, puszilgatást, ne engedje, hogy az állat nyalogassa, és ne osztozzon vele ételen. Ha csak lehetséges, a háztartás egy másik tagja gondoskodjon az állatunkról, amíg betegek vagyunk. Amennyiben a tulajdonosnak betegen kell ellátnia a kisállatát, illetve nem tud távolságot tartani tőle, mosson kezet a kisállattal való érintkezés előtt és után, és viseljen arcmaszkot.

Image
Kutyát vizsgáló állatorvos

Ha egy kisállatnál ismeretlen betegség alakul ki, és előtte COVID-19 vírussal fertőzött személlyel érintkezett, a tulajdonosnak beszélnie kell az érintett beteg közegészségügyi tisztviselőjével.

Mindazonáltal, mivel egyre többet tudunk a COVID-19-et okozó vírusról, a betegséggel, valamint annak a kisállatokra és tulajdonosaikra gyakorolt hatásaival kapcsolatos információk a következő hetekben vagy hónapokban változhatnak.

Ám amíg nem ismerjük kellőképpen az új vírust, a legjobb, amit tehetünk, hogy megfelelően gondoskodunk magunkról – és kisállatainkról.

Gyakorlati tanácsok:

Címke
egészség
Megosztás