Master Brand

Négy tipp, mit tehet a kutyáját fenyegető kullancstámadások ellen

Megosztás
Intro Text
A kullancsok elleni küzdelem folyamatos éberséget és egész éven át tartó, hatásos stratégiát kíván.
Íme, négy hatásos módszer, amelyek győzelemre vihetik a kis vérszívók elleni csatában.
Content
Image
Kutyák a mezőn

1. Vessen be egy hatásos kullancs elleni készítményt

A legjobb stratégia a megelőzés! Válasszon olyan kullancs elleni készítményeket, amelyek képesek távol tartani a kutyától a kullancsokat, és érintkezés útján hatnak, vagyis a kullancsnak nem kell megcsípnie a kutyát ahhoz, hogy a szer elpusztítsa. Jó példa erre a Foresto®  nyakörv vagy az  Advantix® cseppek. Ha nem ad esélyt a kullancsnak, hogy megcsípje a kutyát, az egyúttal a legjobb védekezési taktika az anaplazmózissal, a babéziózissal és a többi kullancscsípéssel terjedő betegséggel szemben is.

Egész évben gondoskodjon valamilyen hatásos kullancsellenes megoldásról!

Milyen érvek szólnak a különböző terméktípusok mellett, és mik az esetleges ellenérvek?

Foresto bolha és kullancs elleni nyakörv kutyáknak

Érvek:

 • Több hónapon keresztül hatásos.
 • Vízálló^.
 • A kullancsnak nem kell megcsípnie a kutyáját ahhoz, hogy a szer végezzen vele.
 • Bolhák ellen is megoldást nyújt.

Ellenérvek:

 • Vannak kutyák, akik nem szoktak hozzá a nyakörvekhez. Ilyen esetben gondosan ügyeljen a nyakörv helyes felhelyezésére, és az első hetekben naponta ellenőrizze, nem okoz-e gondot a kutyának a nyakörv viselése.

Tabletta, rágótabletta

Érvek:

 • Gyorsan és könnyen beadható a kutyának.
 • Ezt a módszert szinte lehetetlen elrontani, noha beadás után a kutya kihányhatja a tablettát.

Ellenérvek:

 • A kullancsnak meg kell csípnie a kutyát ahhoz, hogy a szer végezzen vele.
 • A kutyatulajdonosnak észben kell tartania, mikor kell újra tablettát alkalmazni, és ellenőriznie kell, hogy a kutya nem hányta-e ki őket.

Spray

Érvek:

 • Gyorsan hat.

Ellenérvek:

 • Az egész állatot be kell fújni, és ettől benedvesedhet a bundája.
 • A permetek alkalmazása fárasztó és időigényes lehet, nagyobb esélye lehet annak, hogy a gazdi valamit nem csinál jól.

A kutya bőrére cseppenthető oldat

Érvek:

 • A bolháknak és a kullancsoknak nem kell megcsípniük a kutyát ahhoz, hogy az Advantix cseppek hatóanyaga végezzen velük.
 • A legtöbb kutya és gazdi számára nem okoz gondot az alkalmazása. 

Ellenérvek:

 • Mindig olvassa el a termék csomagolásán található információkat arról, hogyan hat az adott készítmény, mert a különböző készítmények hatásmechanizmusa eltérhet.
 • A gazdinak észben kell tartania, mikor jön el a következő kezelés ideje.
 • Megesik, hogy a kutyatulajdonos idegenkedik a bundában való matatástól és az oldat alkalmazásától. 

Bármelyik megoldást választja, mindenképpen beszélje meg az állatorvossal, hogy azon a környéken, ahol laknak, milyen sűrűn kell alkalmaznia az adott kezelést/terméket ahhoz, hogy kutyája megfelelő kullancsellenes hatásban részesüljön.

2. Rendszeresen vizsgálja át kutyáját, nincs-e benne kullancs

Időnként minden kutyát végig kell bogarászni egy lehetséges kullancscsípés okán. Ez különösen igaz az olyan ebekre, akik imádnak magas fűben vagy sűrű bozótosban csatangolni. Az ellenőrzés során kiemelt figyelmet kell fordítani a nyaktájékra (főleg a nyakörv alatti részre), a fejre, a fülekre, a lábfejekre és a lábujjak közötti területekre. Olvassa el részletes tájékoztatónkat arról, hogyan lehet felismerni és megtalálni a kullancsokat az állatok bundájában!  

Miután a kullancs teleszívta magát vérrel, és levált a kutyáról, a kullancscsípés helyére már nagyon nehéz rábukkanni. A csípések helye általában viszketni sem szokott, úgyhogy rendszerint csak abból tudhatja, hogy kedvencét megcsípte egy kullancs, ha „tetten érte” a vérszívót, vagy a kutya már betegség tüneteit mutatja. Ha a környéken sok a betegséget okozó kullancs, akkor mindennap át kell vizsgálni a kutyát, hiszen így nagyobb az esélye, hogy idejében nyakon csípi ezeket a veszélyes élősködőket. 

3. Tájékozódjon arról, hol fordulhatnak elő kullancsok

A kullancsok kedvenc tartózkodási helye fajonként eltérő. A barna kutyakullancs életciklusa minden fázisában (lárva, nimfa és imágó) ugyanazon a kutyán marad, ezért gyakori vendég a kutyakennelekben, a kutya alvóhelyén vagy a kertben. Ezek a kullancsok a lakáson belül is képesek életben maradni. Más kullancsok elsősorban a vadon élő emlősök vérét szívják: őzek, rókák, vaddisznók az úgynevezett gazdaállatok. Magas fűben, sűrűn nőtt bokrok között, érzik magukat otthonosan, ám városi parkokban, családi házak kertjeiben, kutyafuttatókban és kennelekben is megfordulnak.

4. Szabadítsa meg kertjét a kullancsoktól

Nézzen körül a kertjében, és vegye számba azokat a helyeket, amelyeket a kullancsok kedvelnek. A nagyra nőtt, dús bokrok és a magas fűvel, burjánzó növényzettel benőtt részek potenciális kullancstanyák. A bokrok lenyírásával, gyomlálással és a növényzet ritkításával visszavonulásra kényszerítheti a vérszívókat. Ha úgy látja, kertjét megszállták a kullancsok, használjon engedélyezett kültéri kullancsirtót. Mindig tartsa be a készítmények használati utasításait, és jegyezze meg, hogy használat után mennyi idővel vehetik újra birtokukba a kertet – a kutyát és a családtagokat is beleértve. 

 • ^. Részletek a termék csomagolásán.
Címke
élősködők
kullancs
kutya
Megosztás